Ghisallo
Balhoofdplaat Madonna Di Ghisallo

Het maakt eigenlijk niet uit waar een medallion gemonteerd wordt. Gino Bartali had het medallion van de Madonna van Ghisallo bijvoorbeeld gemonteerd op de stuurpen. Het beschermt je tegen ongeluk, slecht weer en andere tegenslag. Daarnaast is het heel mooi. Een verrijking voor je fiets. 110mm bij 28mm.

Hieronder het verhaal van Wikipedia,
Madonna del Ghisallo, voluit Santuario della Madonna del Ghisallo, is een kerkje uit 1632 op de heuvel Ghisallo, nabij het Comomeer in Italië, en is vernoemd naar een legendarische mariaverschijning. Het kerkje is beroemd als bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië.
Het ligt langs de route van de Ronde van Lombardije, ongeveer halverwege de plaatsen Canzo en Regatola (op de landpunt in het meer) en op 50 kilometer van de stad Varese.

Volgens de legende werd in de Middeleeuwen graaf Ghisallo aangevallen door struikrovers, toen hij een verschijning van Maria zag, op een altaar. Hij rende erheen en werd gered van de rovers. Madonna del Ghisallo werd patroonheilige van reizigers.

In 1949 werd Madonna del Ghisallo, op voorstel van de priester Ermelindo Viganò, door Paus Pius XII uitgeroepen tot beschermheilige van wielrenners. Sindsdien wordt het kerkje bezocht door wielertoeristen. In het kerkje brandt een eeuwige vlam voor gestorven renners.
Voor de deur van de kerk staat een standbeeld van Fausto Coppi dat in 1960 werd onthuld, alsmede een standbeeld van Gino Bartali, twee kampioenen van weleer. Op 31 mei 2006 werd de laatste – door paus Benedictus XVI gezegende – steen gelegd voor een wielermuseum, dat naast de kapel werd gebouwd. In het museum zijn wieleraandenken te vinden: racefietsen, biografieën en foto’s, tricots van winnaars en wat dies meer zij. Ook de verwrongen fiets van streekgenoot Fabio Casartelli is hier aanwezig.

De heuvel Ghisallo (754 m) is, in de huidige route van de Ronde van Lombardije, het begin van het einde: een lange, steile klim, op circa 50 km van de eindstreep. Het gemiddelde stijgingspercentage is wat misleidend: slechts 5,2%. Grote kronkelige stukken hebben
daarentegen stijgingspercentages die oplopen tot een venijnige 11%. Traditiegetrouw worden de klokken van de kapel geluid wanneer de renners de top passeren.

 

 

Like this post1
Go top